+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

Освен обичайните аксесоари, които по правилник трябва да са ни под ръка в колата, ето какво още може да ни бъде доста полезно в определени ситуации:

Монети 

Случва се да ви върнат монети след плащане, докато сте някъде с колата. Ако имате възможност, хвърляйте по някоя от тях в жабката или под седалката (и без друго монетите сами изпадат в седалката от джобовете). Най-добре – и някоя еднолевка или двулевка. После ги „забравете“. До някой непредвиден момент, когато така „спестените“ пари ще ви дойдат добре: за кутия цигари, за бакшиш за момчето от бензиностанцията или за да не се разкарвате до банкомата за дребна сума и излишно да пипате мръсните бутони там.

Възглавничка

В идеалния вариант – от онези за самолет, във формата на буквата „с“, които се слагат около врата. Или просто някоя малка, мека и удобна възглавничка. Който е шофирал много, знае, че му идва добре да отбие и да дремне десетина минути. И колко може да е неудобно на врата тогава. А с възглавничката този проблем е винаги решен.

Пластмасова бутилка с вода

По възможност – 2,5-литрова. Вода в колата често е от полза. Но тази не я бройте за пиене. Тя е за доливане в резервоара за чистачките или да сипете на предното стъкло, ако имате проблем с дюзите за чистачките (защото е много важно да имате отлична видимост при шофиране). За да си измиете ръцете и каквото и да е друго. 

Руло кухненска хартия

Също може да е доста полезна в различни ситуации. Да си избършете ръцете, докато ровите нещо под капака на автомобила или под него (да не се налага!). Да забършете някоя част от автомобила, по която човъркате. Да послужи за салфетка, ако сте се хранили в колата.

Торбички за боклук

Всеки шофьор, активно ползващ автомобила си, изкарва в будно състояние в него повече, отколкото у дома си. И знае колко боклук може да се събере. Та, като нямате под ръка торбичка, събирате отпадъците в автомобила си на няколко пъти с ръце, за да ги изхвърлите в крайпътен контейнер за смет. А не е приятно, ако сред боклуците са остатъци от стар сандвич, изгнил банан и разтекъл се айрян. В найлоновата торбичка може да си хвърляте боклуците веднага, а нея – после в контейнера с едно движение.

Лопата – през зимата

Вече нямаме четири истински сезона като едно време, но зимата идва всяка година, за все по-дълго. И понякога ни носи бедствено количество сняг и лед. Една здрава права лопата в багажника може да помогне да разбиете леда покрай гумите на колата, да я изкопаете от снега, да ѝ изровите място за потегляне или да помогнете на колега-шофьор. 

Зарядно за телефон

В днешно време без мобилен телефон за никъде не сте. С паднала батерия – също. Внимавайте при избора на зарядно – някои се скапват само след две седмици, други зареждат твърде бавно.

Електрическа кутия за храна 

Със захранващ кабел, който може да се включва в мястото за запалката на колата и така подгрява храната в кутията. Чудна е за тези от вас, които предпочитат да си вземат храна от вкъщи, вместо да си купуват навън, но в същото време не обичат изстинала манджа. 

Хладилна чанта

Лятото много добра работа може да ви върши хладилна чанта. Има и такива на доста ниски цени. Не забравяйте да тръгнете от вкъщи със специалните пакетчетата от фризера за поддържане на ниска температура в нея. В хладилната чанта може да си носите студена напитка за из път. Или да пренасяте продукти, които трябва да се поддържат охладени.

Топла дреха

Сигурно сте чували бабината приказка „Зиме – с мешка, лете – с дрешка“. Тя не е случайна. Особено при споменатото променливо време и объркани сезони. Един суитчър, жилетка или дори пуловер в колата доста ще помогне в неочакван момент. И тогава ще сте си благодарни, че топлата дреха ви е под ръка. С нея може и да се заметнете, докато дремвате в колата. А както топли хубав пуловер, климатик не може да сгрее. Че е и безплатно.

Автор: Милен Антиохов