+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

Предлагаме ви няколко подхода и нагласи за различни ситуации, които при шофиране могат да ни изнервят, да ни вкарат в конфликт и нежелана неприятност.  

Не се знае на какъв човек ще попаднем на пътя. И не е срамно да избегнем конфликт. Даже е по-мъдро и разумно. Скандалите с други шофьори не са място за „мерене“ на егото и важността. Ескалацията при конфликта може да доведе до ситуация, след която да съжалявате много. И вие, и вашите близки. Защото после да няма значение кой е виновен, когато неприятното е станало. Тези ситуации не са моментът да покажем, че сме смели, а не сме „мишки“ с „наведени главици“, които отстъпват примирено. По-добре да бъдем разумни. Ето няколко идеи как да се държим и какво можем да направим, за да избегнем конфликтите на пътя:

„Явно си има нещо много важно“

По-често може да се случи в по-голям град с тежък трафик и силни пикови часове, но и във всяко (извън)населено място друг шофьор може да ви засече, изпревари неправилно, да бърза по начин, по който да ви изнерви и дори стресне. Това може да ви разгневи, особено на тема несправедливо неспазване на предимство и нахалното поведение на човек, който „се мисли за по-важен“ от вас. Опитайте да не давате „предимство“ на емоциите си. Вероятно би помогнало, ако, колкото и да ви се струва дразнещо поведението на другия шофьор, да си кажете: може би бърза да прибере детето отнякъде, може би трябва да занесе веднага лекарство на роднина, може би е станало нещо доста важно, което по изключение налага така да бърза и изпреварва. Ако приемете, че човекът е притеснен за нещо и го оставите да бърза (дори и да не е така в действителност), би ви помогнало най-вече на самите вас да си спестите излишни нерви и да не се занимавате с ненужни разправии.

Развеселяване

Преди години имах една необичайна случка. След пътна ситуация с един господин, вече излизахме и двамата от колите, явно да решим нещата физически. И докато си подвиквахме още от разстояние, една от първите ми реплики към него беше „Ееей, пикльооо!“. Не знам защо, но така ми дойде. Другият човек неочаквано смени рязко поведението – реагира като малко дете, посърна и с тъжен глас ми каза „Е защо сега така ми викаш?“. Агресията му изчезна. Моята също, разсмях се и си продължихме и двамата по пътя, без да се разправяме. Разбира се, не е гаранция, че тази реплика ще реши ваш конфликт на пътя. Но ако според конкретната ви ситуация намерите начин да разведрите своето или чуждото настроение, това може да помогне. Гневът и хуморът никога не виреят заедно.

Признаване на гнева

Подход, който работи най-вече при деца, но може да помогне и в напечена ситуация, преди да е започнала агресията. Ако посочите правилно чувството, което изпитва човекът отсреща, това обикновено му помага да се справи по-лесно с тази емоция и дори да изпита симпатия към вас – че го разбирате. А при неприятна ситуация с шофиране почти сигурно емоцията на човека отсреща е гняв. Ако му кажете още в началото нещо от типа „Ядосан си, човече, виждам“ или използвате подобна реплика с подходящ тон, почти сигурно вместо агресивно поведение, той ще е готов да покаже малко повече съдействие и разбиране, а ситуацията може да се размине по-човешки.

Боксова круша

За финал, едно по-забавно решение, което не можем да сме сигурни, че би помогнало при всеки, но го има като опция. Носете си боксова круша (или някаква торба със стари дрехи) в багажника. В ситуация, в която аха да се стигне до физическа агресия, извадете я веднага и я заритайте и заудряйте нея вместо другия човек. И непременно предложете и на другия да направи същото с вашата торба за бой. Странно ли ви се струва? Вижте това тогава. 

Автор: Милен Антиохов