+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

В джунглата на шофирането има всякакви участници като поведение и навици. Донякъде на шега, донякъде на сериозно обобщихме наблюденията си върху мъжете шофьори в 10 типа. Прочетете и проверете вие кой тип сте:

Шерифа

Той раздава справедливост. Докато шофира, постоянно държи под око всички други мепесета и случи ли се някой водач да сбърка, Шерифа задължително ще реагира. Първо на думи – може да се развика, може да попсува. Но може и да спре, да слезе и да подходи заплашително към ситуацията. Шерифа смята, че е негов дълг да се намесва и когато не е пряко засегнат. Някои от този тип държат под седалката тояга, газов пистолет или винкел – за всеки случай. Внимавайте с него!

Моралиста

Прилича на Шерифа по това, че взима отношение към всеки в движението и изтъква грешките им. Но голямата разлика е, че той по-скоро си мрънка на себе си. Коментира моралните норми и ценностната система на другите. Повечето пъти внимава да не го чуят извън купето. Ако сте спътник на Моралиста, може да е много досадно.

Неслизащия от колата

Ако може – всичко би правил от седалката. Имате уговорка да се видите – той идва, сваля стъклото и разговаря с вас през него, без да излиза от колата. На бензиностанцията моли работещите там да заредят горивото и им плаща, без да ходи до касата. Купува си пъпеш и праскови от крайпътна сергия, като продавачът му ги избира и подава в колата. Мечтае за автокино в града. Много е вероятно у дома той да е тип Неставащия от дивана.

Темерута

Докато шофира, той не иска да го закачат за нищо. Ама наистина за нищо. Не разговаря, не отговоря, не коментира, най-много да изсумти нещо под носа си, ако някой го засече опасно. Иначе може да не е такъв човек, когато е извън автомобила.

Кривия киселяк

Все някой му е виновен, но никога той самият. Все нещо не е както трябва – я асфалтът, я времето, я държавата. Все другите карат малоумно, чуди се как са взели книжка, къде са се учили да карат. Той е толкова кисел и е толкова крив, че е трудно да го издържате. Обикновено е такъв човек и когато е извън автомобила.

Веещата се ръка

Виждали сте го. Неговият лакът или дори цяла ръка се вее през отвореното ляво стъкло на автомобила. Така някак се разхлажда и физически, и психически. Извън автомобила може да познаете този тип по разликата в тена на ръцете – лявата е с по-силен загар. През зимата той страда. 

„Разболяващия“ се, ако не мине поне 50 км

Не че работи шофьор на ТИР или международен автобус. Този тип просто обожава движението. Ако има да върши работа – добре. Но и да няма – ще си измисли такава, за да навърти едно 50-100 км. И така всеки ден. Може да е просто да иде до съседното населено място, за да провери за някаква част за колата (която може и хич да не му трябва). Може да предложи да ви закара до работа или до друго място, където трябва да сте. И ако стане така, че няколко дни по някаква причина не може да кара, направо ще се поболее. Защото наистина обожава движението и шофирането. 

Бързия

Той разбира шофирането единствено във варианта бързо шофиране. „Натиска“, засича, ръкомаха на останалите, които не са достатъчно бързи според него и го бавят. Като изобщо не е задължително да бърза занякъде. Даже обикновено няма спешна работа. Когато на пътя срещне друг от неговия тип, може да стане неприятно – докато си мерят бързината и пъргавостта, застрашават и останалите в движението.

Спокойния

За него е удоволствие да шофира. Но това удоволствие е налице само, ако кара спокойно. Защото той обича да му е спокойно. Понякога това може да означава да кара малко по-бавно от нормалното. И така може да поизнерви другите в движението. С него може да разговаряте приятно, но млъква, докато прави важна маневра, и трябва да го изчакате да си продължи мисълта. Трудно е да бъде изкаран от равновесие. Обаче пазете се от Спокойния, когато се ядоса. Тогава се превръща в Бесния. 

Неспокойните ръце

Този тип шофьор винаги прави и други неща, докато кара. Като се почне от говорене (без хендсфрий), цъкане из интернет и писане на съобщения на телефона, през постоянното сменяне на радиостанциите, хранене и пиене на вода, та до оправяне на разни работи в жабката, бърсане на таблото и преглеждане на важни хартийки. Колкото и да е опитен и да е свикнал с този си навик, колкото и да се чувства сигурен в себе си, той е доста напрягащ за останалите в автомобила. Ако изобщо има такива, защото той не обича да вози други хора. Въпреки че се срещнат и таксиметрови шофьор от този тип. Леко невротичен, той просто не може да държи спокойно ръцете си на волана и ръчната. 

Автор: Милен Антиохов