+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

Какво най-често тормози, притеснява, плаши и дразни почти всеки шофьор. Ето, обобщено, от проверката на катаджия в неподходящ момент до трохите, които пътниците оставят в колата:

Катаджия в неподходящ момент

Обикновено ще ви спре за рутинна проверка, точно когато нещо не ви е изрядно. Изтекла ви е гражданската или техническия и отивате да ги подновите, с колата – и тогава ви спира катаджия. Отивате на цялостно измиване до автомивката и сте оставили в гаража, за да не пречат, аптечката и пожарогасителя – и тогава ви спира катаджия. Сваляте колана, защото след десет метра ще сте пред вашия блок и ще слизате – и тогава ви спира катаджия. И така нататък. Почти на всеки се е случвало, нали?

Май трябва да се ходи в сервиз

Одраскана боя, тръгнала ръжда, нещо трака, но не е ясно от какво… Все примери, от които шофьора може да го избие студена пот. И да трябва да иде до онова необходимо зло – сервиза, да провери колко ще му струва…

Затворена улица без предупреждение

Карате си, нали, знаете откъде искате да минете и хоп – в последния момент пред вас – табела. Дали знак за временен ремонт, дали за разкопаване на водопровод, че дори и за отскоро обърнато еднопосочно движение. И като правило – никога не предупреждават навреме, преди да сте се забили в малката уличка, че и някой зад вас – и той.

Цените на зимните гуми

Идва студеното време. Нещо са се поизносили зимните гуми… Или миналата зима сте отложили разхода за тази, а тя е дошла по-бързо някак си и ето – той пак е на дневен ред. Или не дай си, Боже, някой да ви е срязал почти новата зимна гума (или вие сами някъде, без да усетите). Да, покупката на зимните гуми може да е сериозно главоболие, но ние ще ви подсетим да проверите цените им в нашите бензиностанции ТИП – нищо чудно да си отдъхнете малко, като ги видите.

Големите локви

Карате си и ето я, на пътя пред автомобила, не може да се заобиколи – голямата локва. Ако познавате пътя, не е голяма драма – знаете си, под локвата има ли и каква дупка. Но понякога не знаете какво има в тях, преминавате бавничко и стискате палци да не се чуе „даан!“ и айде – на ремонт.

Непредвидими действия на шантави хора

Помните ли онези серии с подпалените автомобили (последно – през 2019-а в София)? Просто от хулиганщина или поради не съвсем бистър акъл, така да се каже. А помните ли серията със забити кирки в покривите на автомобили – в София, Варна, Ловеч… Или честите случки с рязане на гуми, което на фона на предните примери, сякаш се преглъща малко по-лесно. Шантави хора с крайно неприятни постъпки. И тогава май само можем да си викаме „Пу, пу, добре, че не е на мен!“.

Роднини без кола

Или приятели. Особено някои от тях. Знаете, не е удобно да им отказвате няколко пъти поред. Все идва моментът, в който им трябвате вие, но в комплект с автомобила. Да идете да свършите работа с колата. Я да пренесете някакъв багаж, я до село за продукти или пък да се пазаруват материали за ремонт на къщата. Няма как, трябва да им се помага. Но като „забравят“ да почерпят, не е добре.

Оцапано след пътниците

Дори и да обичате да возите всякакви други хора в колата си: семейство, роднини, приятели, че и стопаджии, едва ли обичате да ви цапат. Оставени трохи, хартийки, косми, всякакви други боклучета. А ако сте родител на малко дете, се налага да чистите (или да търпите) и отпечатъци от кални обувки, мазни пръстчета, дори следи от повръщано… Е, не е приятно.

Автор: Милен Антиохов