+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

В джунглата на шофирането има всякакви участници като поведение и навици. Донякъде на шега, донякъде на сериозно, след като споделихме наблюденията си върху мъжете, ето и обобщенията ни за 9 типа жени шофьори. Дами, вижте вие кой тип сте:

Внимателната

Често това са по-неопитни шофьори жени, но не е задължително. Този тип изпълнява по-бавничко и внимателно паркирането, престрояването и изобщо шофирането. Изпреварва само в краен случай. Често дава път на пешеходци. Много от другите шофьори в движението се дразнят на поведението зад волана на този тип. Но не може да се отрече, че именно благодарение на това, че внимава и не предприема никакви рискове, вероятността да сгреши сериозно на пътя е минимална. 

Гримиращата се

При всеки удобен момент тя се оглежда в малкото си огледалце от чантата си, в огледалото за задно виждане, в огледалцето на сенника. Често има какво да оправи – я по прическата си, я по грима си. Обикновено това са шофьори жени, които се възприемат за доста заети, бързат да излязат с колата към работата или друг ангажимент, с идеята да се гримират „в движение“ – на някой светофар, в задръстването или просто преди да слязат. И така – всеки път.

Класната

Прилича на Шерифа от типовете мъже, но в женски вариант. Коментира непрекъснато останалите в движението – шофьори, пътници, пешеходци. И как не се справят. Затова размахва ръце по техен адрес, обяснява грешките им на висок глас (дори и да е сама в автомобила), шумно раздава справедливост. Стига и до истерия, особено ако при конфликт на пътя попадне на друга Класна (другата Класна – и тя така). 

Хулиганката

Тя шофира като мъж. Или по-скоро – поведението ѝ зад волана прилича на мъжко. Може да кара бързо, да засича, да притиска. Често жестикулира, размахва освен ръце и определени пръсти. Понякога извиква думи и изрази, които може да накарат родителите ѝ да се изчервят. Интересното е, че извън автомобила не се държи така. 

Немирните ръце

Съответства на Неспокойните ръце от типовете шофьори мъже. Немирните ръце също винаги прави всякакви други неща, докато кара. Говори по телефона без хендсфрий, цъка в него, оправя си косата на огледалото за задно виждане, пие вода, пуши, рови в дамската чанта. Често са опитни шофьори, но очевидно – и рискови. Още помня как една жена, явно шофьор от този тип, прави обратен завой сред колите в задръстено кръстовище, докато говори по телефона и държи върху волана си отворена голяма папка с документи, в които усилено рови…

Флиртуващата

Спре ли я полицай, тя рядко си тръгва с акт. Дори и да е имало за какво. Защото използва това, че е жена (понеже изключително рядко катаджията е катаджийка, нали). При престоя на задръствания и светофари може да хвърля едно око на други шофьори (мъже) и после да им дава възможност да я разгледат, „хващайки“ ги с периферното зрение. Ако разправията на пътя е с друга жена, нещата могат да станат „грозни“.

Хапещата устните си

Тя не флиртува. Тя хапе устните си, понеже се притеснява. Но понякога така и демонстрира, че е безпомощна. Може да прилича на Внимателната, но не е. Често кара „на магия“ и ѝ се разминат „на косъм“ неприятностите. При конфликт на пътя пък се държи като жертва – и обикновено се разплаква.

Каращата деца

Всяка майка (особено с повече от едно дете), която шофира – ще, не ще – попада в този тип. Емоциите зад волана винаги ги има, защото малките деца са си малки деца – те осигуряват достатъчно поводи за това, дори и без да имат такива намерения. Вниманието на Каращата деца винаги е разкъсано между пътя и това какво правят децата – да не би някое да си е махнало колана, да е отворило прозореца повече от позволеното, защо я рита в облегалката, дали бебето е толкова тихо, защото е заспало или по друга причина…

Родена за шофьор

Да, има жени, които са толкова добри шофьори, че безброй мъже не могат да им стъпят на малкото пръстче в това отношение. При все че, знаете, шофирането се приема за мъжка „територия“. Не е ясно как са се появили уменията им и доколко са придобити в практиката. Но това е един, макар и рядко срещан тип, при който шофьорът няма почти никакви недостатъци. А, да – и мрази да се вози.

Автор: Милен Антиохов