+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

След като ви описахме типовете шофьори мъже и типовете шофьори жени, е ред и на пешеходците. И то на тези 6 типа, които за нас, шофьорите, са досадни и дразнещи, но и често – опасни. Вижте кои са и ето какво да имаме наум, когато попаднат на пътя ни:

Махащият да минеш

Обикновено това е възрастен човек. Вие намалявате и учтиво му давате знак да премине, дори му се усмихвате. И ви се струва, че всичко това няма как да остане неоценено. Че човекът ще пресече, ведро кимайки или помахвайки ви с уважение. Мислите си така, особено ако за първи път попадате на този тип пешеходец. Еми, не. Възрастният ви гледа начумерено, не пресича, а ви прави отривист знак с ръка да минете първо вие – подразнен, че сте спрели и го бавите. Защото той ще мине само след вас. Опитайте се да не им се сърдите. Възрастните хора се притесняват, бавноподвижни са, та затова им е по-спокойно да пресекат, когато няма никакви коли. 

С тъмно яке в тъмното

Обикновено в зимния сезон, когато се стъмва рано-рано, даже в 16:00 хората тепърва се прибират от работа, децата – от училище и градина. А дори и в сегашната ситуация това време от деня е все още активно за хората. И тъй като почти няма град, в който улиците да са добре осветени вечер и нощем. И тъй като българите обичаме да носим топли дрехи в тъмни цветове: черно, кафяво и тъмносиньо (колко човека сте виждали с бяло, жълто или оранжево яке?). Точно затова – пешеходец с тъмно яке, който пресича в тъмното, е един от най-трудно забележимите минувачи. Той си мисли, че го виждаме, но шофьорите знаем, че това не е точно така. Затова – ние, зад волана, трябва да внимаваме повече.

Вървящият на улицата

Може да има тротоар, който да е достатъчно широк и там да няма паркирани автомобили, пречещи да се върви по него. Но този тип пешеходец обикновено се движи тъкмо по средата на улицата и върви по нейната дължина. Така стеснява пространството, по което да минат автомобилите и ви напряга излишно, нали? Още по-дразнещо е, когато са двама-трима и като видят колата, се разделят на две групи, а вие трябва да минете между тях – с още повече внимание в още по-тясното. Не им се сърдете, понякога по тротоара е по-лесно да се спъне човек, да стъпи в „усмихната“ плочка с локва или снегът не е почистен там и е заледено. Но внимавайте все пак – особено когато човекът ви се пада в гръб и може да не усети, че идвате с колата, той може да се обърне рязко към нея – не бихте искали да попадате в инцидент или да сте замесен в такава беля, дори и да не сте виновен. 

Бааавно пресичащият

На пешеходна пътека или не. Гледайки ни в очите или в телефона си. И движейки се доста по-бааавно от нормалното! Сякаш този тип пешеходец иска нарочно да ни дразни, като пресича бавно и ни бави. Бааавно пресичащият не е бабка или дядка (пенсионерите по-скоро са тип Махащия да минеш). Това обикновено е по-млад човек, който просто се влачи. Или пък ние нямаме търпение и ни се струва, че се влачи. И така, и иначе – дразнещо си е, знаете.

Пияниците

Може да са досадни, може да са забавни, може да са леко пияни, може да са така от сутринта.  Но винаги са опасни при пресичане. Напрягащо и досадно е, ако се мотае на зиг-заг по улицата или ви се подпира на капака на колата, докато пресича. Няма нищо лошо да слезете от колата и да им помогнете, поне да пресекат. Не се знае дали е „професия пиянде“ или извънредно се е черпил с приятели (например понеже му се е родило дете), така че по-добре да ни ги съдим. Но винаги – с повишено внимание към този тип пешеходци.

Ругаещият

Този тип пешеходец, винаги когато пресича, е много гневен на шофьорите. И когато ги ругае им говори на „вие“, в множествено число (не в учтива форма). Той възприема всички шофьори като една организирана група, чиято цел е да му пречи на него по улиците. И ако на пешеходна пътека няколко поредни коли не му дадат път, а вие спрете и му уважите предимството, той ще ви погледне сърдито и докато пресича, ще ви кълне заради останалите преди вас, които не са спирали. Сякаш сте в същата „мафия“. Вижте го откъм забавната страна и не му се напрягайте, въпреки всичко.

Накрая, да не забравяме, че и ние, шофьорите, не сме постоянно шофьори. И когато слизаме от автомобила, също сме пешеходци. Тогава дали не сме и ние някой тип от гореописаните?

Автор: Милен Антиохов