+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

Че колата е удобство – да, голямо удобство си е. Че това удобство може да бъде и изключително неудобен разход – и това е така. Още повече на фона на тази по-трудна година, с по-малко доходи – разумното харчене по колата е все по-важно. Ето няколко предложения как да внимаваме с разходите, които вероятно ще са полезни особено за по-младите и неопитни шофьори, както и за по-импулсивните: 

Винетката

Планирането на почивките и пътуванията е много трудно в последно време, наистина. Но е добре да прецените предварително дали годишната винетка (97 лв. към декември 2020-а), макар и най-изгодна за пътуващите редовно извън града, няма да се окаже едни „затворени“ пари за нещо, което няма да ползвате. Доста добро решение може да са уикенд винетките (по 10 лв.) и седмичните винетки (по 15 лв.).

Ремонтите

До много от сериозните (съответно – скъпите) ремонти по автомобила се стига заради ненавреме направен малък ремонт. Така че помислете дали не е по-разумно сега да отстраните малката повреда, да направите по-малък разход, отколкото да отлагате и да ви излезе по-„солено“ после. Ако нямате възможност да си позволите в момента и малкия ремонт, по-добре не ползвайте известно време колата, за да не задълбочите проблема.

Проблемите по автомобила са неприятни за всеки. Затова проверявайте редовно консумативите (водата, маслото, филтрите), следете и слухтете за нетипични и странни звуци в колата, докато шофирате (спирайте понякога музиката, за да може да ги чуете), оглеждайте гумите за състоянието им (може да не сте усетили откъде сте минали), проверявайте налягането им, обръщайте внимание дали няма изгорели крушки на фаровете, стоповете или мигачите. На всяка бензиностанция ТИП има сръчни момчета, които много учтиво биха сменили изгорялата ви крушка и биха изравнили налягането на гумите например. Консултирайте се и с по-знаещи приятели, особено онези от тях, които обичат да покажат, че разбират и могат да помагат (а да ги почерпите една бира, може да ви излезе доста по-изгодно от сервиз). 

Глобите

Най-добре изобщо да не се стига до тях. Те са и още една причина да бъдете изрядни и да карате внимателно и по правилата. Иначе най-вероятно повечето от вас избират гражданската да е към застрахователната компания с предложението с най-ниска цена. А като че ли все повече от хората, които не карат скъпи и нови коли, са се отказали от Каско-то. Но това, което може да е неприятно – да пропуснете срока за подновяване на гражданската и точно тогава да ви спрат за проверка. Същото важи за техническия преглед. И за данъка. Затова бихме ви посъветвали да си сложите подсещане на телефона или да си отбележите някъде датите, на които трябва да се погрижите за тези плащания навреме. За да си спестите евентуалните глоби, лихви и неприятности. 

Гумите

Вече е сезонът на зимните гуми и се надяваме, че всеки от вас, който използва автомобила си, кара с такива. Ако по някаква причина още не сте го направили, заповядайте в удобната за вас бензиностанция ТИП – можем да ви предложим неочаквано добри цени за зимни гуми. Ако възнамерявате да карате и в най-студения сезон с летни гуми – бихме ви помолили да размислите и да си осигурите ако не четири, поне две зимни гуми. Ако не – най-разумно би било да „замразите“ колата до пролетта.

Акумулаторът

На него през лятото му е добре, но през зимния сезон има нужда от грижи. Хубавото е, че грижите не са сложни и ежедневни. Просто от време на време е добре да палите колата и да правите няколко кръгчета, за да го поддържате във форма. Ако обаче не използвате автомобила цялата зима, не забравяйте да приберете акумулатора на топло. Иначе голяма е вероятността напролет да не може изобщо да го събудите от „зимния сън“. Стигне ли се до там да ви трябва нов, не се тревожете – в бензиностанции ТИП имаме налични акумулатори във всички мощности и капацитет. И то на добри цени, разбира се! 

Автор: Милен Антиохов