+359 888 754 719 tip_vd@abv.bg

Обичайните фази, през които преминава почти всеки шофьор – с обобщено най-типичното за всяка от тях. А вие в коя фаза сте?

Абсолютно начинаещ

Може да не е взел още шофьорска книжка, но да е карал малко някъде на безопасно място или да е взел книжка, но все още да не се е сдобил със собствен автомобил и почти да не е практикувал. При всички случаи начинаещият шофьор (освен ако не е роден с такъв талант) се чувства доста затормозен, мисли за всяко едно малко свое действие, няма никакви отработени навици и му е много трудно да говори например, докато шофира. Колкото и да внимава, нужен му е и малко късмет, който да го пази от попадане в по-сложни и тежки ситуации на пътя, докато натрупа опит.

Млад и внимателен

Вече умее да потегля, без да си шепти „Колан… фарове… така… огледала… ръчна…“ и т.н. стъпка по стъпка действията. Знае колко е могъл да пострада в някои ситуации, докато е бил абсолютно начинаещ и дори се чуди как в някои от тях е оцелял. Не се притеснява, когато е първи на червен светофар и има отзад и други автомобили, които не са особено толерантни. Малко се притеснява, когато при потегляне на светнало зелено, му гасне колата, но се справя бързо да запали и да тръгне, без да изпада в паника. Понякога кара дразнещо бавно, но внимава много и това го прави по-скоро положителен участник в движението.

Млад и по-рисков

Вече е усвоил и автоматизирал повечето навици, необходими за шофирането. Понатрупал е опит и особено самочувствие. Съответно пробва все повече допълнителни действия по време на движение: да си прочете съобщението на телефона, да пие вода или да ръкомаха по останалите шофьори. Вече го привлича и по-рисково поведение – ненужно изпреварване, дори надпреварване до другия светофар, честа смяна на лентите, превишаване на скоростта. Просто така – да си покаже, че може.

Поулегнал и опитен 

Спокойното шофиране му носи удоволствие. Рутината работи в негова полза. Въпреки че излгежда по-отпуснат, е нащрек, точно когато трябва. Знае, че от бързане и фъткане няма особен смисъл и е установил, че с тези, които изпреварват рязко и бързат, обикновено са отново заедно на следващия светофар. Видял е, че по-рисковото бързо градско каране ще му спечели едва няколко минути, за които не си струва нервите и напрежението. Абсолютно е проверил и прилага правилото „Да шофираш в ритъма на движението – нито по-бързо, нито по-бавно от него“. Прекръства се и е благодарен, като се сети как се е разминавал на косъм в някои ситуации, когато е бил в някоя от предишните фази.

Сенилен 

Обикновено за тази фаза е отговорна най-вече, разбира се, възрастта. Макар и да може да е с много богат опит зад гърба си, седемдесет и няколко годишният шофьор обикновено има всички признаци на седемдесет и няколко годишният човек – забавени реакции, неадекватност, трудности с концентрацията и правилната преценка на ситуацията. Фаза, в която е добре, ако човек (или близките му) може да прецени дали вече не е време да премине във фаза Пенсиониран. 

Автор: Милен Антиохов